Vevgrammofon med bluetooth pickup

Nu är sommaren här, dags att ta fram vevgrammofonen. Tyvärr är det svårt att få tag på stenkakor nuförtiden. Vill man dessutom hänga med och spela popmusik är det stört omöjligt.

Det bästa av två världar – burkigt ljud och låtlistor på internet

Jag har därför tillverkat en ”bluetooth pickup” till min gamla resegrammofon och uppdaterat den till ”vevgrammofon 2.0”. Det var både lätt och billigt. Jag utgick från en enkel bluetoth högtalare som jag köpte på Kjell och Co för under 100 kr. Till den har jag tillverkat en adapter som gör att jag kan montera den på grammofonen istället för den vanliga pickupen. På så vis kan jag dra nytta av resonanslådan i skivspelaren och använda dess förstärkning av ljudet. Det funkar faktiskt förvånansvärt bra. Det karaktäristiska grammofonljudet gör sig i bäst till musik producerat för 78-varvare, men allt funkar. Som en bonus visade det sig att grammofonen även kunde användas som telefon. Märklig känsla att föra samtal genom grammofonen.

Så här tillverkades  Bluetooth pickupen

Tanken var att anknyta till original pickupens utformning, en metallpickup med dekorationer i utsågad galler stil. Problemet var bara att signalen till bleutoothmottagaren skärmades av. Så det slutade med en adapter av svarvad mässig som sammankopplade 10-tals teknik från två sekel. För den som inte har tillgång till en svarv skulle en 3-D printad detalj lätt göra jobbet. Det viktiga är att den sluter någorlunda tätt över röret. Belastningen är inte större än att adaptern går att limma mot bluetoothhögtalaren, skulle jag tro.

I en uppdaterad version kommer jag att försöka ta tillvara på vevgrammofonens energireserv i fjädern som spänns med veven. En dynamo kopplad till skivtallriken kan användas för att förse högtalaren med ström. Samma dynamo skulle kunna också ladda upp telefonen.

Några bilder som visar tillverkningen av Bluetoothpickupen

Fler bilder

Här kommer några bilder på resegrammofonen som är av märket ”Rolls Voice”! Mekaniken kommer från Thorens, en anrik schweizisk tillverkare av ”high end grammofoner”. De tillverkade dock vevgrammofoner långt innan de gav sig in på lyx HiFi.

Det är Ernst RolfsBättre och bättre dag för dag” (troligen från 1923), som hörs i slutet av videon.

Apropå Ernst Rolf sas det att han alltid tog med sig två vevgrammofoner till stranden, om det skulle komma sand i den ena kunde han alltid spela på den andra. Behöver jag påpeka att en Bluetooth pickup även löser det problemet.

 

 

Facebookpinterestmail

2 tankar kring ”Vevgrammofon med bluetooth pickup

 1. David Johansson

  Hej

  Jag har hittat min fars gamla resegrammofon av märket Victor som verkar funka, men söker tips på att renovera ljuddosan!?

  Svara
  1. Erik Tidäng Inläggsförfattare

   Hej David,
   vad kul med grammofonen. Jag är ingen expert på vevgrammofoner även om jag har reparerat min. Om det är picupen som är trasig kan det vara trassligt, där finns något membran av cellofan eller liknande.
   Lycka till med reparationen!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.