Nu finns ”Bugs” i webbutiken!

Skarabéer och skalbaggar

Skalbaggen har förekommit som smycke ända sedan forntidens Egypten. Scarabén, som den då kallades för, symboliserade existens, manifestation, utveckling, tillväxt och effektivitet. Mer positiva egenskaper än vi tillskriver skalbaggen idag. Jag tänker närmast på bug som i ”databug”, irritation eller avlyssning.

Hur en insekt blev förknippad med ett fel

1878 skriver Thomas Edison ett brev där han beskriver processen om hur en uppfinning förverkligas. Ett steg är att ta reda på alla fel, ”bugs”, och reda ut dem. Man får anta att begreppet är äldre än hans brev och att termen var vanlig bland ingenjörer och tekniker på den tiden. Bugs syftar möjligen på  ”bugbear”, ett monster eller troll. På svenska säger man ju ofta att det går troll i något som inte fungerar så den tolkningen verkar ju rimlig. Engelska och svenska är trots allt nära släkt.

En annan tolkning av ”bug” är insekt, kanske i synnerhet loppa eller lus. Även i Göteborg sa man ”bagg” om löss, åtminstone gjorde man det på 80-talet. Hur som helst irriterande djur som inte lämnar en ifred, precis som ett fel i en maskin eller ett dataprogram. Alla som letat efter sådana fel vet hur svårt det är att överhuvudtaget tänka på något annat. På amerikansk engelska använder man också ”bug” som ”irritera”. Inte svårt att se varför.

1946 arbetar Grace Hopper (låter som en bug?) med Mark II, en av de första datorerna. Ett fel uppstår som teknikerna spårar till en mal som krupit in i ett relä. Stor munterhet utbryter, då alla är medvetna om dubbelbetydelsen. Malen klistras i loggboken som följer datorn. Världens första databug finns nu att beskåda på National Museum of American History.

Jag önskar att mina baggar kunde skrämma bort riktiga bugs, vad man nu än menar med det.

Läs gärna mer om skarabéer eller databugs på wikipedia

Bugs – Hängsmycken av silver

Bugs är en serie hängsmycken av silver eller oxiderat silver. Hängena finns i en mängd varianter av olika ytbehandlingar i kombination med oxideringar, de är monterade på silverkedjor. Vissa av modellerna finns nu att köpa i webbutiken, besök gärna den!

Facebookpinterestmail

Kulturnatten på LOD

LOD + Farang = x

Tack alla som kom i lördags. Till provsmakningarna var det verkligen fullt!

Eventet var ett samarbete med restaurang Farang. De hade gjort maten och vi verktygen att äta den med. Kom gärna förbi LOD för att se resultatet, de finns kvar i ytterligare en vecka på galleriet. Tyvärr finns bara ätredskapen kvar, maten tog slut i lördags kväll:(

Facebookpinterestmail

Förlovnings och vigselringar blev till en ny ring

Av vigsel och förlovningsringar som inte längre var aktuella, skapade vi en ny ring med de gamla. Istället för att ta ut stenarna och smälta ner guldet, valde vi att behålla ringarna som de var men att utifrån dem skapa någonting som kändes nytt. Resultatet blev att jag lade till en mönstrad ring av roséguld och satte samman de tre ringarna med en insida också av roséguld.

Ringarna som de såg ut innan omarbetningen.
Facebookpinterestmail

Tecken i plåt – Utställning den 25 mars

Den 25 mars 2023 öppnar utställningen med mina nya föremål.
Kannor, ljusstakar och pennställ, det blir en serie föremål för bordets dekoration med funktion. Formerna är variationer av ett tema med raka linjer och radier. Formelement som upprepar sig i olika positioner, lite grand som alfabetets bokstäver. Tecken i plåt.

Utställningen äger rum på LOD, Norra Agnegatan 40 i Stockholm. Öppning 12-16 25 mars 2023. Utställningen stänger den 14 april 2023.

Facebookpinterestmail