Så tillverkas ringar av platina

platina-ring-erik-tidangJag ska här kort beskriva tillverkningen av två platinaringar.

Platina är ett material som skiljer sig rätt mycket från andra metaller jag arbetar med. Andra metaller kan vara olika hårda men beter sig ändå rätt lika när man bearbetar dem. Med platina är det en annan sak. Spånen vill inte riktigt lossna från ämnet när man tex. sågar eller filar. Slipa och polera kräver ett omfattande förarbete för att ge bra resultat. Platinans smältpunkt är också betydligt högre än tex. guldets, vilket kräver speciell utrustning.

Kan man bemästra allt detta så är det ett fantastiskt material att jobba med. Färgen är vackert ljust grå och tyngden skiljer det från nästan alla andra metaller. Det är betydligt tyngre än guldet, som jag jämfört det med tidigare.platina-ring0001Platinan som jag får från min leverantör kommer i en form som kallas ”plans”. Det är ett åttakantigt stångmaterial.

platina-ring0002Det första jag gör är att valsa ut materialet till ungefär den tjocklek och bredd som den färdiga ringen ska ha.

platina-ring0003Det måste finnas lite mån för filning och polering.

platina-ring0004Så här ser ämnena ut när jag har valsat ut dem.

platina-ring0005Ändarna som alltid blir deformerade i valsningen måste sågas av och längden avpassas för rätt ringstorlek.

platina-ring0006En annan av platinans egenskaper är att det lätt legerar, blandar, sig med andra metaller och ämnen vid hög uppvärmning. Därför måste jag ”beta” metallen innan jag glödgar eller svetsar. Detta gör jag i varm 10% salpetersyra. Nu försvinner alla spår av metall som ev. hamnat på ytan vid de tidigare arbetsmomenten.

platina-ring0007Glödga gör jag för att få metallen mjuk igen. Under valsningen har jag bearbetat materialet så hårt att det blivit hårt och är svårt att böja.

platina-ring0008Nu är det dags att böja ihop materialet till en ring. Det gör jag i ett ringbockningsverktyg.

platina-ring0009Ringarna är bockade och färdiga att svetsa.

platina-ring0010Vid svetsningen tillsätter jag små droppar av smält metall för att fylla ut öppningen i de bockade ringarna. Smält temperaturen ligger på 1738 grader.

platina-ring0011Efter svetsningen smider jag ringen för att få den rund och jämn.

platina-ring0012Nu är ringarna smidda och grovt filade.

platina-ring0013Ytterligare filning och slipning av ringarnas sidor följer.

platina-ring0014Ringarna med polerade sidor.

platina-ring0015För att få rätt storlek och profil på ringarna svarvar jag av ut- och insidan.

platina-ring0016Dags att stämpla.

platina-ring0017De stämplar jag slår in är min egen ansvarsstämpel ”ERIK”, ortstämpeln för Stockholm, ”Pt” för platina, ”950” för finhalten (950/1000) och årsstämpeln ”S11” som anger året 2016.

platina-ring0018Nu återstår bara slipning och polering. Poleringen går till så att vaxer med inblandat slipmedel påstryks en roterande trissa, vanligen av något textilt material. Sedan trycker man ringen mot trissan med ett bestämt mönster.

platina-ring0019Ringarna är färdiga! Den uppmärksamme har kanske lagt märke till att en av ringarna har stenar infattade. Hur det går till får bli ett annat inlägg.

Spara

Spara

Spara

Facebookpinterestmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.