Vilken inverkan har silverputs på miljön?

2012 skrev jag en artikel om att putsa silver. Jag gjorde tester med olika metoder och kom till slutsatsen att aluminium/soda var bra i de flesta fall om man vill putsa sitt silver hemma. Sedan dess har det väcks frågor om aluminium/soda metodens negativa miljöpåverkan. Ny Teknik tipsar också om denna metod men fick kritik från Uppsala vatten och avlopp. De menar att man inte kan hälla ut badet i avloppet efter användning.

Ny Teknik påpekar också att silverputspasta som sköljs av genererar 10 ggr så mycket silver i avloppet. Det verkar rimligt då putsmedlen alltid innehåller någon form av slipmedel. Ny Teknik hänvisar även till en rapport reningsverket Gryaab i Göteborg tog fram 2011:

”Metoden med aluminiumkärl och bikarbonat släpper ungefär samma mängd silver som om man bara diskar godset tvål och vatten, 0,041 mg/100 cm2 respektive 0,051 mg/100cm2. Aluminiumsläppet från aluminiumkärlet är dock mycket stort. ”, står det bland annat i rapporten.

Så vad ska man dra för slutsatser av detta? Silver är ett grundämne med negativ miljöpåverkan, framför allt påverkas vattenlevande organismer. Vid putsning av silver kommer det att förekomma föroreningar i någon form. Aluminium/soda metoden släpper inte ut mycket mer silver än vanlig diskning av silver, men däremot en del aluminium (oklart för mig vilken miljöpåverkan aluminium i den formen har). Kanske ska man vara lite återhållsam med putsningen. Använder man silver ofta behöver det inte putsas.

Läs hela artikeln och testet av olika sätt att putsa silver.

Ny Tekniks artikel

Gryaaab om silver i avloppet (ej den citerade artikeln ovan).

Facebookpinterestmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.