Planetarium med 7 planeter

Planetarium / Orrery

Planetarium / Orrery

För många år sedan fick jag i uppdrag att göra ett planetarium till ett kloster i Tyskland. Vid tillverkningen blev det en del planeter över, dessa gav idén till nya planetarier drivna med värmeljus. Principen är den samma som för änglaspelen som brukar tas fram till jul.

Just detta planetatrium är en beställning från en kund som gärna ville ha ett ”vitt” planetarium. Därför är det tillverkat av rostfrittstål och titan, planeterna är av silver som rhodierats.

De tidigare planetarierna jag gjort var tillverkade i mässing med känslan av vetenskapligt instrument från 1800-talet. Detta det senaste planetariet blev istället stiligt och rent.
När axeln lastats tungt, 7 planeter plus solen och propellern av titan, så måste friktionen minimeras. Detta har jag löst genom att lagra axeln med rubiner, på samma sätt som urverk lagras. Solsystemet snurrar även med ett ljus tänt.
The orrery is driven of four candles, eventhough one candle is enough once it has started. It is made of stainless steel and titanium. The planets are made of rhodium plated silver. In order to take care of the friction, the spindel is resting in ruby bearings. A bit like clockwoks.

Jag planerar att inom kort lägga upp fler bilder på planetarier, så håll utkik.

Facebookpinterestmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.