Smart pillerburk

Smart pillbox with NFC tag - Erik Tidäng

Kan ett föremål vara omtänksamt?

Den ”smarta” pillerburken är ett försök att koppla samman traditionellt hantverk med modern teknik. Tekniken pillerburken bygger på är NFC, Near Field Communication. En ”tag” i burken kommunicerar med en mobiltelefon för att få den att utföra olika uppgifter. Burken funkar så här:

Burken är låst men öppnas enkelt med en mobiltelefon. Det är en mekanisk låsning där mobiltelefonens form fungerar som nyckel. Samtidigt aktiverar NFC-tagen telefonen, ett program öppnas.
I exemplet med pillerburken är det ett program som håller reda på när, var och hur ofta medicinen tas. Det kan varna genom sms eller mail om burken öppnas ovanligt många eller få gånger. Programmet håller också reda på hur många tabletter som finns kvar i burken och kan beställa nya när de håller på att ta slut. Exemplet med medicin skulle kunna bytas ut mot ex. cigaretter för någon som försöket sluta röka.

Ny teknik har blivit både billig och tillgänglig. Föremål kan få nya funktioner på ett enkelt sätt. Vem som helst kan experimentera med möjligheterna.

Facebookpinterestmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.