Mikrovågsugnen som blev en svets

Punktsvetsad titanskål - Erik Tidäng

På youtube fann jag en film som visade hur en amerikansk tonåring byggde om en mikrovågsugn till en punktsvets i garaget. När jag undersökte saken närmare insåg jag att han inte var ensam om att ha gjort det. Jag blev nyfiken och ville prova själv. Det visade sig vara ganska lätt gjort och plötsligt hade jag ett nytt verktyg att arbeta med. Ganska snabbt lärde jag mig verktygets begränsningar. En begränsning var materialet. Jag kunde bara svetsa i stål, rostfritt och titan. Jag kunde heller inte arbeta med tjockare gods än 0,5 mm. Alltså ganska tunn plåt. Men eftersom titan vanligen är mycket svårt att sammanfoga så öppnade sig här en intressant möjlighet. Titan är dessutom starkt så det tunna godset spelar mindre roll. Resultatet blev en serie föremål med det gemensamma att de är tillverkade av titanplåt och sammanfogade med punktsvetsen.

 

Filmen från Youtube som startade det hela

Hur fungerar det?

Av filmen ovan kan man se att det är det spolen i mikrovågsugnen man använder sig av. Att det är just en mikrovågsugn som används beror nog mest på att spolen i ugnen är kraftigt dimesionerad och lätt tillgänglig. Vad man gör är att ta gort lindningen från sekundärsidan och ersätta den med 3-4 varv av en betydligt kraftigare koppartråd. På så sätt får man ut den ström som behövs för att smälta metallen Det är flera hundra Ampere. Då det elektriska motståndet är lågt i koppar men högre i ex. stål och titan, är det de sistnämnda metallerna som smälter när man slår på strömmen. För att få metallerna att svetsas samman behövs också tryck över svetspunkten. Själva svetsningen har inget med mikrovågor att göra.

Att ta isär och göra om en microvågsugn på detta sättet är förknippat med stora risker. Jag vill därför inte rekomendera någon att följa mitt exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.