Ytor på vigselringar

Silverringar med olika ytor - Erik Tidäng

Några exempel på olika ytor

Ytan bidrar mycket till ringens samlade uttryck.  Genom ytor kan kontraster mellan ringens olika dela skapas. Ytan är också taktil och bidrar till hur ringen känns att bära. Ytor är både funktionella och dekorativa.

Vilken yta ska man välja?

När det gäller val av yta så tycker jag att man i första hand ska välja en yta man tycker om och som är estetiskt tilltalande. Har man ett yrke eller fritidsintresse där ringar riskerat att ta stryk kan man med fördel välja en grov yta i ett hårt material.

Hur länge håller ytorna?

Det är förstås väldigt individuellt, vissa kan ha ringar i 10 år utan att de ser använda ut andra bara en vecka. Tyvärr är Inget material tillräckligt hårt för att helt stå emot tidens tand. Med tiden kommer ytorna att förändras, mjukare material nöts snabbare än hårda förstås. En riktigt grov yta håller sig likadan längst. En huggen yta i titan är i det närmaste outslitlig. De blanka och borstade ytorna kommer efter tid att anta någon sorts halvblank yta. Den blanka blir borstad och den borstade blir blank.

Kan man putsa upp sina ringar?

Det kan man göra, men det är inget som jag rekommenderar att man gör allt för ofta. Varje gång man slipar ytan tar man bort något material. Inte mycket men till slut kan fina detaljer och skarpa kanter bli lite avrundade. Oftast kommer man långt med att bara göra rent ringarna, särskilt om de har stenar infattade. Vid särskilda tillfällen tycker jag dock det kan vara motiverat att putsa upp ringar ex. förlovningsringar inför en vigsel. Att ytorna förändras behöver inte vara något negativt i sig. Att ringen åldras med sin bärare är inte fel.

Ytbeläggningar

En ytbeläggning är ett tunt skikt av en annan metall ovanpå en basmetall. En vanlig ytbeläggning på vigselringar är rhodiering på vitguld. Rhodieringen görs för att få en vitare yta på guldet, som snarare är ljusgrått än vitt. Dock slits ytbehandlingen bort och basmetallen kommer fram, vilket ger en tråkigt fläckig yta. Då måste ringen putsas om och åter rhodieras. Mina ringar är sällan rhodierade, det vita guldet tycker jag har en vacker färg i sig självt.

Åter till sidan för vigselringar

Några exempel på hur olika ytor kan användas i t.ex. vigselringar