Open source brosch, ett silversmycke med länk till sin historia.

Ett silversmycke med länk till sin egen historia

Denna brosch är det första exemplet från ett projekt där jag undersöker hur man kan koppla konsthantverksföremål till modern informationsteknologi. Ända sedan 1700-talet har silverföremål varit märkta med ansvarsstämplar som lett till ett skriftligt register med uppgifter om tillverkaren. Stämpeln, tillsammans med kattfoten, var en garant för att föremålet var av hög kvalitet och innehöll den mängd ädelmetall som angavs. Sedan internets genomslag har vi vant oss vid att själva samla in information och framför allt värdera den. Med modern informationsteknologi kan mängden information ökas samtidigt som tillgängligheten underlättas.

I bildserien nedan får du se hur broschen du har framför dig skapades. Den etsteknik som jag använder mig av kommer ur ett utvecklingsprojekt som jag och Carolina Cleasson arbetade med på HDK 2009. Vi ville ta fram en etsteknik utan syror som skulle vara bättre för både konstnären och miljön. Informationen om tekniken fann vi på bloggar och internetforum med inriktning mot elektronik och grafiskt tryck. Denna sida är också ett sätt att ge tillbaka och bidra till de generösa sidor som internet faktiskt har. Den som vill och är intresserad kan använda bildserien som en instruktion till egna etsningar.

Broschen är en del av min utställning ”Teknik är form” som jag kommer att visa på LOD 26 oktober -16 november 2013.

 

 

2 tankar kring ”Open source brosch, ett silversmycke med länk till sin historia.

  1. Per-Olof Widheden

    Stort tack!! Mycket instruktivt. Det dyker dock upp en rad frågor. Temperatur på strykjärn och värmeplatta? Proportionerna på ingredienserna till elektrolyten? Spänning i elektrolyten?

    Med vänliga hälsningar

    Svara
    1. Erik Tidäng Inläggsförfattare

      Hej Per-Olof.
      Ett mycket sent svar, förmodligen har du redan hittat svaren.
      Jag kör på högsta ”bomull” på strykjärnet. Jag har ca 10 % salpeter och ca 1-2 % citronsyra. Spänningen ligger på ca 2-5 v, men jag håller hellre reda på strömstyrkan. Om ytan är ca 4×4 cm försöker jag hålla ca 0,4 A.
      Tyvärr är det inte helt enkelt att förklara alla detaljer i text.

      Hälsningar
      Erik

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.